Olive leaf – עלי זית

מאת דר’ מינה פרן

שם הצמח:  Olea europea

שם עברי: זית אירופאי

משפחה: זיתיים, Oleaceae

תאור הצמח:

מוצאו של הזית בארץ ישראל ובסוריה. הזית הוא עץ  ירוק-עד בגובה 5-8 מ’.

הוא נפוץ בכל אזורי הארץ מהגולן ועד צפון הנגב. שורשיו מפותלים ומעמיקים לחדור לאדמה. עליו מאורכם וצרים. צידו העליון של העלה ירוק ומבריק וצידו התחתון אפור ומכוסה שערות.

פרחיו של הזית קטנים ולבנים. הוא פורח בסוף האביב ובתחילת הקיץ. הזית מפזר אבקה רבה מהפרחים, הגורמת לאלרגיה לאנשים רבים. הפירות מבשילים בחודשים אוקטובר-נובמבר. פרי הבוסר ירוק והוא הולך ומשחיר  לקראת הבשלתו. הצבע הירוק שמקורו בכלורופיל הולך ונעלם, והוא מתחלף באנתוציאנינים הנותנים לו את הצבע השחור.

הזית הוא הצמח הראשון המוזכר בתנ”ך,  מסופר בספר בראשית, פרשת נוח, שהיונה שנשלחה על ידי נוח לראות אם כלו המים, חזרה אליו עם עלה זית  בפיה. תמונת היונה עם עלה הזית הפכה לסמל עולמי לשלום.

רפואה מסורתית:

במצרים העתיקה השתמשו בעלי הזית לחניטה (1). ביוון העתיקה השתמשו בעלי הזית להוריד חום (1). בכתבים של הרופאים האקלקטיים מוזכר שימוש במירתח מרוכז של עלי זית להורדת חום (2)

מחקרים על ההשפעה הפיזיולוגית של עלי זית על בני אדם וחיות נערכים בשנים האחרונות. הם מראים שעלי הזית הם בעלי פעילות אנטי מיקרוביאלית יעילה מאד, העלים פעילים נגד חיידקים, וירוסים, שמרים וטפילים (1).

מרכיבים:

secoiridoids, כולל oleuropein, oleorupeoside

פוליפנולים, כולל verbascoide, apigenin-7-glucoside, luteolin-7-glugoside (3)

טריטרפנים, כולל חומצה oleanolic

פלבונואידים, רוטין ו-diosmin

Oleuropein היה המרכיב הראשון שבודד ממיצוי של עלי זית  ב-1908 (4).

פעילות:

מוריד לחץ דם, אנטי מיקרוביאלי, אנטי אוקסידנט, נוגד דלקת,מוריד רמת סוכר

 מוריד לחץ דם, מרחיב כלי דם

הפעילות של עלי הזית כמורידי לחץ דם דווחה לראשונה בשנת 1951, ואושרה על ידי מחקרים נוספים מאוחר יותר (5). Oleuropein  מרחיב כלי דם ובכך גורם לירידה בלחץ הדם (6).

פעילות אנטי מיקרוביאלית

מחקרים in vitro הוכיחו שעלי זית מעכבים וירוסים רבים, כגון, פרה-אינפלואנזה, הרפס סימפלקס, פוליו, אינפלואנזה rhinoviruses, coxsackie virus, Varicella zoster. המרכיב המעכב העיקרי היה Ca-elenolate (7).

עלי הזית מעכבים חיידקים גרם-חיוביים וגרם-שליליים, שמרים, טפילים וכן את הטפיל הגורם למלריה Plasmodium falciparum (8).

פעילות in vitro הוכחה נגד E. coli, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Bacillus cereus, Salmonella typhimurium, Candida albicans (8).

כנראה שהמנגנון של הפעילות האנטי בקטריאלית הוא עיכוב של אנזימים חיוניים לרפליקציה של החיידקים, או פגיעה בקרום התא שגורמת לנזילה של מרכיבים מתוך התא החוצה (9).

פעילות אנטי אוקסידנטית

נערך מחקר באוסטרליה שבו נבדקה הפעילות האנטיאוקסידנטית של 55 צמחים רפואיים. החוקרים הראו שמיצוי מעלי זית הראה את הפעילות  היעילה ביותר כמנטרל רדיקלים חופשיים. הוא היה פעיל יותר מתה ירוק ומגדילן מצוי (10). Oleuropein הפחית חמצון של LDL במבחנה וגם בארנבות (11).

פעילות היפוגליקמית

מחקרים שנעשו עם חולדות הראו שריכוזים של 16 מ”ג ו-32 מ”ג לק”ג של עלי זית הורידו רמת סוכר והגבירו שימוש בגלוקוז בתאים (12).

מחקר קליני נערך על 30 מטופלים עם יתר לחץ דם. הם קיבלו 400 מ”ג ש למיצוי מימי של עלי זית, ארבע פעמים ביום במשך שלושה חודשים. התקבלה ירידה משמעותית בלחץ הדם שלהמשתתפים (13).

 

אינטראקציות עם תרופות: י

ש לנהוג בזהירות רבה במקרים שלוקחים תרופות להורדת לחץ דם, לדילול דם, ולהורדת רמת סוכר כדי למנוע   ירידה מוגזמת בלחץ הדם וברמת הסוכר (1).

תופעות לוואי:

רצוי לקחת מיצויים מעלי זית עם האוכל כדי למנוע גירויים במערכת העיכול.

ניסויים בחיות מעבדה ובתרביות  של תאים לא הראו תופעות לוואי בלתי נעימות,  או רעילות.

לא נערכו ניסויים על בטיחות השימוש בעלי זית לנשים בהריון ובהנקה (1).

מינון: 500-2000 מ”ג של אבקה טחונה של העלים ליום.

המיצויים המצויים בשוק בד”כ מכוילים ל-17-20% oleuropein (1).

לרכישת המוצר בחנות מריאל לחץ כאן

מקורות

  1. Olive Leaf, Alternative Medicine Review, 2009, Vol.14: 62-66.
  2. Felter HW. Lloyd JL. King’s American Dispenatory.CincinnatiOH; Ohio Valley, Co, 1898.
  3. Briante R. Patumi M. Terenziani S. et al. Olea europea L. Leaf extract and derivatives: antioxidant properties. J. Agric. Food Chem. 2002, 50:4934-4940.
  4. Walter WM Jr, Fleming HP. Etchells JL. Preparations of antimicrobial compounds by hydrolysis of oleuropein from green olives. Appl. Microbiol. 1973, 26: 773-776.
  5. Panizzi L. Scapati ML. Orient G. The constitution of oleuropein, a bitter glucoside of the olive with hypotensive action. Gazz. Chim. Ital. 1960, 90: 1449-1485.
  6. Zarzuelo A. Duarte J. Jimenez J, et al. Vasodilator effect of olve leaf. Planta Med, 1991, 57:417-419.
  7. Renis HE. In vitro antiviral activity of calcium elelnolate. Antimicrob. Agents Chemother. 1969, 9: 167-172.
  8. Markin D. Duck L. Berdicevsky L. In vitro antimicrobial activity of olive leaves. Mycoses 2003, 46: 132-136.
  9. Tassou CC. Nychas GJ. Board RG. Effect of phenolic compounds and oleuropein on the germination of Bacillus cereus T spores Biotechnol. Appl. Biochem. 1991, 13: 231-237.
  10. Wojcikowski K. Stevenson L. Leach D. et al. Antioxidant capacity    of 55 medicinal herbs traditionally used to treat urinary system. J.   Alternative Complement Med. 2007, 13: 103-109.
    1. Coni E. Benedetto R. Pasquale M. et al. Protective effect of oleuropein, an olive oil biophenol, on low density lipoprotein oxisizabilty in rabbits. Lipids, 2000 35: 45-54.
    2. Goonzalea M. Zarzuelo A. Gamez MJ. et al. Hypoglycemic activity of olive leaf extracts. Planta Med. 1992, 58: 513-515.
    3. Cherif S. Rahal N. Haouala M. et al. A. clinical trial of a titrated Oleaextraxt in the treatment of essential arterial hypertension. J. Pharm. Belg. 1996, 51; 69-s71.