רדיקלים חופשיים

מאת ד”ר מינה פארן

הרדיקלים החופשיים נוצרים כתוצרי לואי של תהליכים מטבוליים המתרחשים באופן קבוע בכל תא חי, צמחי או אנימלי. תהליכים חיוניים, כגון, נשימה, עיכול, פוטוסינתיזה, פעילות של מערכת העיכול ועוד, מהווים מקור לייצור של רדיקלים חופשיים.

החמצן הוא היסוד החיוני והפעיל בכל התהליכים המטבוליים. ריאקציה כימית שבה משתתף חמצן, היא תמיד ריאקציה של חמצון. החמצן מקבל אלקטרונים מהאטום השני, והוא מחמצן את האטום שנתן אלקטרונים.

במצבי הביניים נוצרים מולקולות או אטומים בלתי זוגיים, לדוגמא H2O2- מימן פראוקיסדז,

חמצן סינגלטי ועוד. הם נקראים רדיקלים חופשיים.

אלה הם חומרים בלתי יציבים, פעילים,שמנסים להגיע ליציבות ולאיזון על ידי כך שהם לוקחים אלקטרונים ממולקולות אחרות. בכך הם גורמים להיווצרות של תהליך שרשרת, שבו כל אטום או מולקולה שמהם נלקח אלקטרון הופכים להיות רדיקלים חופשיים, ולתקוף אחרים.

הרדיקלים החופשיים עלולים לתקוף חלבונים, שומנים, פחמימות וחומצות גרעין.

הם עלולים לתקוף את השומנים המצויים בקרומי התאים, ולגרום בכך לזרוז תהליכי הפראוקסידציה שלהם. חמצון השומנים שבקרום התא יגרום להגברת חדירות התאים. החדירות הסלקטיבית נפגעת, וזה עלול לגרום לפגיעה בתפקוד ולהרס של תאים ורקמות.

פגיעה ב-DNA עלולה לגרום למוטציה בתא, ולהתחלת תהליך סרטני. הרדיקלים החופשיים נחשבים למסרטנים, ונוגדי החמצון נחשבים לאנטי סרטניים.

סכנה נוספת היא פגיעה של רדיקלים חופשיים בקפילרות של דם. הקפילרות בנויות משכבה אחת של תאים. פגיעה של רדיקלים חופשיים בקרומים של תאים אלה, תגרום להגברת החדירות של הקפילרות, להחדרת חומרים בלתי רצויים לזרם הדם, וליציאה של חומרים מזרם הדם.

 

מכיוון שהרדיקלים החופשיים נוצרים בתאים צמחים ואנימליים באופן קבוע, היה צורך לייצר בטבע מרכיבים נוגדי חמצון, שיעצרו את ריאקצית השרשרת הנגרמת על ידי הרדיקלים החופשיים.

מרכיבים כאלה מיוצרים על ידי צמחים ובעלי חיים. חלקם מסיסים במים ופועלים בשכבה המימית, ואחרים הנמסים בשומן ופועלים בשכבה השומנית.