השמנת יתר

מתברר  שמרבית האוכלסיה מתמודדת עם בעיה של שומנים ( גלגלי הצלה) המקיפים את גופנו במרכז הגוף. תופעה זו מטרידה הן מבחינה בריאותית (סכרת)  והן מבחינה אסטטית. במאמר זה ננסה להבהיר מנגנון של חוסר רגישות לאינסולין המוביל לסכרת וגורם להצטברות של שומנים מסביב למותן. בנוסף  ניתן דרכים ושיטות פשוטות ומעשיות לשלוט על הופעתם.

מחקרים מדעיים מקשרים בעיות של משקל יתר והצטברות שומנים מסביב למותן עם חוסר איזון של אינסולין בגוף.

החדשות הטובות הן שנכון להיום יש דרכים לווסת את רמת הסוכר והרגישות לאינסולין בתוך הגוף.

שיטות קלות לביצוע שיכולות לעזור להקל על הצטברות של גלגלי ההצלה מסביב למותן. רובנו עדים לכך שבתהליך דיאטות למינהן, שלמרות כל המאמצים בשמירה על דיאטה השומן מסביב למותן מתעקש ולא יורד. לעיתים קרובות אנו נוטים להאשים את המבנה הגנטי האחראי על המטובליזים האיטי. וכאן באה הבשורה הטובה שמחקרים הוכיחו שהדבר קשור באופן ישיר ליצירת אינסולין בדם. כלומר שעל זה יש לנו שליטה.

מחקר שנעשה באוניברסטית בוסטון מראה שאנשים בעלי רמה גבוהה של אינסולין בדם, נתקלים ביתר קושי להוריד במשקל. וזאת בשל כך שאנשים אלה הם בעלי קולטנים עם רגישות נמוכה מהנורמה (קולטנים נמצאים על הקרום של התאים, קושרים מולקולות כגון אינסולין ומפעילים מנגנוני פעילות בתוך התא. הקולטן הוא  מתווח הפעולה של החומר לתוך התא). כך שאנשים בעלי רגישות נמוכה של קולטנים מייצרים עודף של אינסולין בגלל שהגוף מקבל אינפורמציה של חוסר פעילות של האינסולין, ומאמין שחסר אינסולין בעוד שמה שנפגם הוא מתווח הפעולה.

אחד מהתפקידים של האינסולין הוא לעכב פעילות של האינזם בשם ליפז. ואילו תפקידו של הליפז הוא לפרק את השומן כדי לייצר אנרגיה. ברגע שהגוף לא מקבל את האנרגיה מפירוק השומן, הוא פונה למקור אחר והוא השרירים על מנת לקבל את אותה האנרגיה שהגוף זקוק לה, והדבר מפעיל מנגנון נוסף והוא תגבור התאבון.

ומהו תפקידו של האינסולין בגוף?

התשובה היא שהאינסולין מווסת את רמת הסוכר בדם ועוזר לו לחדור לכל תאי הגוף. בתוך תאי הגוף הגלוקוז מפורק והופך לאנרגיה זמינה או נשמר לשימוש עתידי.

 האינסולין מיוצר על ידי הלבלב ומשתחרר בדם כאשר כמות הסוכר ( הגלוקוז) בדם עולה בעקבות אכילה. כאשר רמת האינסולין בדם עולה יותר מידי ( או כשהגוף מופגז באינסולין) הגוף הופך ” לעמיד לאינסולין”. כיצד הדבר קורה? עודף אינסולין בדם ביחד עם פעילות תקינה של קולטנים לאינסולין גורם להכנסת יתר של גלוקוז לתוך התאים, מצב שהוא רעיל עבור התאים. לכן , כדי להגן על עצמם מפני פעילות אינסולין מופרזת התאים  מורידים את רמת הפעילות של הקולטן. ( וכך הופכים “לעמידים לאינסולין”). עוד יותר מדאיג מזה עמידות בפני אינסולין מוביל גם למחלות הנפוצות ביותר כמו מחלות לב, לחץ דם גבוה, שבץ ואפילו סרטן.

מה מביא לעמידות לאינסולין?

😯 הרגלי אכילה  המבוססים על אכילת יתר של מזון מעובד, שעשירים בסוכרים ופחמימות.

😯 לחץ. כאשר אנחנו בסכנה, הגוף מכין את עצמו לתגובה הגנתית: לברוח או להלחם. מצב זה דורש תוספת אנרגיה לשרירים. בשל כך  הגוף מגביר יצירת אינסולין שיאפשר כניסה של סוכר לתא, ששם הסוכר יפורק לאנרגיה. המשווה הזאת אומרת לחץ גורם ליצירת אינסולין. ברור? מה קורה כשאנו כל הזמן בלחץ, יותר מידי אינסולין, הורדה ברגישות של הקולטנים מחזירים אותנו למצב של ” עמידות לאינסולין”. וכתוצאה מכך נגרם לנו הצורך והכמייה לאכילת סוכר שבתורו גורם ליצירת יותר אינסולין עד שהלבלב לא מסוגל לייצר אינסולין שיאזן את הסוכר.

😯 חוסר פעילות פיזית. הוכחות ממחקרים הראו שאפילו מעט פעילות פיזית מעלה את הכנסת הסוכר בתוך השרירים שפועלים כשאנו מתעמלים. במילים אחרות כל סוג של פעילות פיזית עוזר לתקן את עמידות לאינסולין בגלל שהוא עוזר להעביר את הסוכר מהדם לתאים. מכך ניתן ללמוד שגם מעט פעילות פיזית מפסיקה את מעגל הקסמים של האינסולין

 

😯 על פי מחקרים שנעשו על אלפי אנשים על ידי התזונאי ד”ר דייויס, הוכח שהיסוד הכימי קרום (CR) יורד עם הגיל. יסוד זה נחוץ לפעילות תקינה של קולטני האינסולין. מספר גדול של מחקרים מבוקרים הראו שלקחיה של קרום כתוסף תזונה מוריד ” עמידות לאינסולין” ומאזן את רמת הסוכר בדם.

אז מה עושים?

 

🙂 לאכול אוכל מלא, ( עשיר בסיבים) אורגני בעדיפות.

🙂 לאכול לעיתים קרובות ובכמויות קטנות ואל תפחדו לנשנש סנקים בריאים כמו אגוזים וגרעינים. לא לנסות להוריד במשקל על ידי הפחתת במספר הארוחות. כאשר אנו מצמצמים את כמות האוכל או מדלגים על ארוחות הגוף יוצא מנקודת הנחה שאנו בתקופת צנע והוא אוגר שומנים.

🙂 תוותרו על הגאנק פוד, אוכל תעשיתי וסוכרים.

🙂 להקפיד על אכילת חומצות שומן בריאים בעיקר אומגה שלוש שתומכים להלחם בעמידות באינסולין.

🙂 שימוש בתוספי תזונה. ערבוב של ויטמנים ומינראלים עם כמות מתאימה של ויטמין B-C ZINC , (אבץ) מגנזיום ומנגן.

🙂 מומלץ גם כרומיום 200 mcg, כדי לאזן את רמת הסוכר בדם , אך יש להזהר לא לקחת כמות העולה על 600 mcg ליום.  כמו כן מומלץ על גינסן סיברי, (100 מג”) קואנזים קיו 10, ( 25 מג”) תמצית תה ירוק וחומצות אמינייות.

🙂 תשדלו להוריד את רמת הלחץ- ועל כך נרחיב בפוסט נוסף .

🙂 תוכלו קינמון. יש הוכחות לכך שחצי כפית של קימנון ליום עוזר לאזן את כמות הסוכר בדם.